Zásady používání souborů cookies
Webové stránky dle Zásad zpracování osobních údajů zákazníků v souladu s GDPR využívájí soubory cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
DOPRAVA
nad 2.000,- Kč
ZDARMA
dr. Alexander G. Schauss
Alexander G. Schauss, Ph.D., člen Americké akademie pro výživu (FACN), je vědeckým ředitelem Výzkumu přírodních a léčivých přípravků a výkonným ředitelem Amerického ústavu přírodních věd pro biosociální a lékařský výzkum (AIBMR) v americkém Puyallupu.
Výzkumu palmy a jejího ovoce se věnuje od roku 1995.
Níže jsou uvedeny citace některých jeho hlavních závěrů.
ovoce acai má dlouhou historii užití jako potravina původních obyvatel Amazonie sahající do prehistorických dob
acai je základní zdroj výživy a v kombinaci s maniokem představuje hlavní zdroj kalorií pro lidi žijící v záplavových oblastech řeky Amazonky
obyvatelé Amazonie přidávají dužinu acai do mnoha druhů potravin a konzumují je v téměř každém jídle
odborná literatura neuvádí žádné významné nežádoucí účinky spojené s konzumací dužiny acai
veškerý výzkum týkající se vlastností dužiny acai byl publikován v recenzovaných odborných časopisech; naprostá většina studií byla provedena s využitím lyofilizované dužiny acai
lyofilizace představuje vynikající způsob, jak zachovat nutriční a fytochemické vlastnosti dužiny, stejně jako její antioxidační kapacitu, ve srovnání s metodou sprejového sušení, slunečního sušení případně jinými způsoby konzervace
v našem těle reagují volné radikály s organickými látkami, jako jsou proteiny a lipidy, a mohou při tom poškodit DNA v našich buňkách - oxidace těchto biomolekul může způsobit jejich poškození a narušení funkcí - tyto ničivé procesy mohou urychlit stárnutí, nebo vyvolat onemocnění
test kapacity pohlcování volných radikálů (ORAC) je spolehlivá a ověřená metoda, při které se porovnává antioxidační kapacita potravin zhášet peroxylový radikál, nejběžnější volný radikál produkovaný v lidském těle
zazněl návrh, že by se tyto jednotky ORAC měly jednoduše označovat jako „body proti stárnutí“
celková hodnota ORAC lyofilizované acai je nejvyšší ze všech zkoumaných potravin s výjimkou několika druhů koření (1.027 µmol TE/g)
publikované studie o antioxidační kapacitě acai proti peroxylovému radikálu řadí toto ovoce na vrchol žebříčku hodnot ORAC pro ovoce a zeleninu – 102.700 celkových jednotek na 100g - brusinky a divoké borůvky mají pro srovnání hodnotu ORAC 9.000 jednotek
hydrofilní a lipofilní hodnota ORAC lyofilizované acai je nejvyšší ze všech potravin
test antioxidační kapacity troloxového ekvivalentu (TEAC) lyofilizované acai stanovil hodnotu 744 µmol TE/g, nejvyšší ze všech dosud zkoumaných potravin
test schopnosti antioxidantů redukovat železité komplexy (FRAP) lyofilizované acai stanovil hodnotu 249 µmol TE/g, což je jedna z nejvyšších naměřená u jakékoliv potraviny
kapacita zhášení superoxidovaného anion radikálu lyofilizované acai je 1.614 jednotek SOD, nejvyšší ze všech potravin
superoxidovaný radikál se podílí na patogenezi řady nemocí - tento radikál také produkuje vysoce toxický hydroxylový radikál, považovaný za nejškodlivější v těle
podle antioxidačních testů HORAC a NORAC má acai silnou kapacitu zhášení hydroxylového
a peroxynitritového radikálu - acai tak může snížit nitrosační stres, který tento radikál vyvolává
značné množství vědecké literatury potvrzuje roli, kterou má oxidační stres v patogenezi onemocnění souvisejících se stárnutím, a příspěvek potravinových polyfenolů k jejich prevenci
dužina acai může snížit oxidační stres, který se objevuje v důsledku přirozených tělesných procesů jako kyslíkový metabolismus a zánětlivé procesy
acai zvyšuje úroveň antioxidační aktivity především zvýšením úrovně antioxidačních látek
v těle
acai konzumované denně v období dvanácti týdnů, zlepšilo rozsah tělesné pohyblivosti a snížilo bolest bederní páteře a kolen u subjektů účastnících se otevřené klinické studie
antioxidační sloučeniny v acai mohou proniknout do lidských buněk a zvýšit antioxidační ochranu
antioxidační látky v acai zvyšují antioxidační aktivitu v séru in vivo (v těle)
acai obsahuje více než 3 tisíce organických sloučenin známých jako fotochemikálie, mezi které patří například flavonoidy, polyfenoly, antokyaniny a proantokyanidiny, jejichž vlastnosti jsou spojeny s řadou potenciálních zdravotních přínosů
antokyaniny v acai jsou pětkrát silnější, než v jiném ovoci bohatém na antioxidanty
dva převládající antokyaniny v acai jsou kyanidin–3–glukosid a kyanidin-3-glukosid-kumarátrutinosid (Když jsou abnormální buňky vystaveny účinku flavonoidu kyanidin-3-rutinosidu, reagují tím, že uvolňují peroxid, který selektivně ničí rakovinné buňky. Pokud jsou zdravé buňky vystaveny tomuto flavonoidu, peroxidy neuvolňují. Převládající flavonoid v dužině acai je kyanidin-3-rutinosid.)
výzkum lyofilizované acai zjistil, že má silný protizánětlivý účinek in vitro
bílkoviny v acai výrazným způsobem inhibují (tlumí) aktivitu lidské slinné alfa-amylázy, což je ukazatel stresu u lidí
podle antioxidačního testu TAO (Total Anti-oxidant) je acai jak rychlý, tak pomalý antioxidant
acai obsahuje nezanedbatelné množství rostlinných tuků známých jako fytosteroly - převládající fytosteroly v dužině acai jsou beta-sitosterol, kampesterol a sigmasterol - u těchto sloučenin bylo prokázáno, že mohou snížit hladinu tuků v těle
dužina acai má schopnost inhibovat (tlumit) aktivitu cyklooxygenázy-2(COX-2), což je jeden ze způsobů, jak v těle snížit akutní, nebo chronický zánět
dužina acai obsahuje všechny důležité vitamíny, minerály a stopové prvky, potřebné pro lidské zdraví
dužina acai obsahuje všechny esenciální a mnoho neesenciálních aminokyselin, které se podílejí na syntéze bílkovin (opravě svalové tkáně po cvičení, snižování negativních účinků posilování atd.) v lidském těle
acai je dobrým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny - nerozpustná vláknina obsahuje antioxidační polyfenoly
ve 100g dužiny acai se nachází méně než jedna desetina gramu cukru, proto má acai velmi nízký obsah sacharózy
obsah sodíku v acai je velmi nízký, jen 0,25%
dužina acai potlačuje glukoneogenezi, což je důležité pro diabetiky
sloučeniny v dužině acai eliminovaly toxické proteiny a vyvolaly autofagii in vitro, což by mohlo přispět k ochraně před cytotoxicitou, spojovanou s neurodegenerativními nemocemi
v dužině acai byly identifikovány sloučeniny se silnými protizánětlivými vlastnostmi, snižující také hladinu LDL-cholesterolu a upravuje hladinu HDL-cholesterolu
ovoce poskytuje dvojnásobné množství antioxidační kapacity než zelenina - platí doporučení jíst co nejvíce ovoce a zeleniny denně
sloučeniny v dužině acai mohou ovlivnit komunikaci buněk in vivo, dále mohou ovlivnit genovou expresi a tím mít pozitivní vliv na zdravotní stav některých jedinců s autoimunitními chorobami